Ziola Zycia Jestes tutaj  Katalog » NATURALNE SUPLEMENTY DLA ZDROWIA » PRZECIWGRYPOWE » Olej z czarnego kminku 500

Olej z czarnego kminku 500


Olej z czarnego kminku 500
ilość: 500 kaps
nasza cena :159.00zł
ilość:
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) jest niezwykłą substancją naturalną znaną od tysiącleci ze swych leczniczych wartości. Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe czarne nasiona owej rośliny, co też zostało uwiecznione na pismach papirusowych.

Według podań, faraon Tutenhamon był tak zafascynowany czarnym kminkiem, że jego słudzy musieli stale nosić przy sobie butelkę cennego olejku. Po śmierci faraona amfora z olejem z czarnego kminku została złożona wraz z nim do grobu.

Podobno Kleopatra i Nefretete zawdzięczały czarnemu kminkowi aksamitnie miękką i piękną skórę.

Pierwsza, bodaj najwcześniejsza wzmianka o czarnym kminku (czarnuszce) znajduje się w Biblii (Księga Izajasza 28, 23-29):

Nastawcie uszu i słuchajcie głosu mego, uważajcie i słuchajcie mojej mowy! Czyż oracz tylko orze pod zasiew, przewraca i bronuje swą rolę? Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię, nie zasiewa czarnuszki i nie rozrzuca kminu? Czy nie sieje pszenicy i jęczmienia, a po brzegach orkiszu? A ktoś poucza go o tym prawie, jego Bóg mu to wykłada.”

(Tłumaczenie wg. Biblii Tysiąclecia, Wyd. Pallottinum, Poznań – Warszawa 1980)

Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej.

OLEJKI ETERYCZNE

W czarnuszce znajdują się nie tylko ważne wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, ale dodatkowo również cała paleta olejków eterycznych, które mogą wpływać na poprawę samopoczucia.

Są to m. in. : monoterponole, monotrepene, sesquiterpene, 1,8-cineol, goryczka amara tonica, amara aromatica i amara acria.

Istnieją różne gatunki czarnego kminku. I tutaj należy być ostrożnym, ponieważ tylko czarny kminek o botanicznej nazwie „Nigella sativa” jest jedyny w swoim rodzaju pomiędzy tymi gatunkami roślin. Dlatego też Nigella sativa, rosnąca np. w Południowym Egipcie jest zwana „prawdziwym czarnym kminkiem” i uchodzi w świecie za najlepsze źródło cennego oleju. Bowiem żadna inna roślina tego gatunku nawet w przybliżeniu nie odpowiada jego znakomitej jakości. I my właśnie chcemy zaoferować Państwu – nie uznając tutaj żadnych kompromisów – olej z prawdziwego czarnego kminku gatunku Nigella sativa.

Ale co takiego cennego jest w tym oleju? 

Otóż głównym składnikiem oleju są nienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe. A słowo „niezbędne” oznacza tutaj nieodzowne do życia dla nas ludzi. Są one niezastąpionym budulcem w naszym organizmie i odgrywają niezwykle ważną rolę przy wytwarzaniu tak zwanych prostaglandyn.

Prostaglandyny to substancje podobne do hormonów, sterujące wieloma podstawowymi funkcjami organizmu.

Między innymi regulują one powstawanie i wzrost komórek. Jeśli uświadomimy sobie, że z ok. 70 bilionów komórek naszego ciała każdego dnia umiera 600 miliardów i jednocześnie powstaje i podejmuje swoje funkcje taka sama liczba nowych komórek, to łatwo sobie wyobrazić, jakie znaczenie mają nienasycone kwasy tłuszczowe, a wraz z nimi prostaglandyny, dla naszego organizmu. Tak, więc przykładowo, wspomagają one – poprzez nieustanne obumieranie i tworzenie na nowo komórek – powstawanie co 5 dni nowej śluzówki jelit, w ciągu kilku tygodni następuje za ich przyczyną całkowita wymiana komórek wątroby, a co miesiąc skóry.

Niezbędne kwasy tłuszczowe, zwane czasami też „wielokrotnie nienasyconymi” kwasami tłuszczowymi mogą mieć też nadzwyczaj dobroczynny wpływ na nasz system immunologiczny.

A ponieważ organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać niezbędnych wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecamy Państwu produkt o nazwie „Oryginalny olej czarnego kminku”, który obok spiruliny, powinni Państwo uczynić obowiązkowym produktem dla siebie. Olej czarnego kminku może być stosowany również zewnętrznie – jako kosmetyk w pielęgnacji włosów i skóry. Nasze kapsułki zawierają 500 mg czystego, tłoczonego na zimno oryginalnego oleju nigella sativa z Egiptu.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Nasz czarny kminek zbierany jest rano przed wschodem słońca, aby uniknąć wilgoci pochodzącej z porannych mgieł i rosy. Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że nasz olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – aż do 84%!

W każdym żelku znajdą Państwo wyłącznie 500 mg oryginalnego, czystego egipskiego oleju z czarnego kminku - z pierwszego tłoczenia na zimno!

Skład chemiczny: olejek eteryczny (do 2,5%), olej tłusty (30-35%), alkaloidy imidazolowe (nigellina = nigelline-N-oxide, nigellimina, nigellon), fitosterole (alfa-spinasterol, stigmosterol, kampesterol, stigmas 7-en-3-beta-ol), witamina E, saponiny trójterpenowe (melantyna - melanthin), antrachinony. Zawiera tymochinony, tymol, karwakrol, tymohydrochinony, t-anetol i 4-terpineol, p-cymen, alfa-pinen, taniny, flawonoidy (kwercetyna).
Oleum Nigellae sativae: kwas olejowy, palmitynowy, erukowy, linolenowy, linolowy (55,8%), arachidonowy, mirystycynowy, stearynowy.



Ilosc: 500  kapsulek; Ciezar: 436 g netto
» Informuj mnie o aktualizacjach Olej z czarnego kminku 500
Data dodania produktu: 07 luty 2009.
kobiety, zdrowie, uroda, kosmetyka Ziola Zycia w katalogu Gwiazdor Kobiece Strony Katalog sklep�w Dedo